Türk Kahvesinin Hikayesi ve Çeşitleri

26-11-2020 14:47
Türk Kahvesinin Hikayesi ve Çeşitleri

Türk Kahvesinin Hikayesi ve Çeşitleri

Araştırmacılar kahvenin 14. yüzyıl başlarında  Habeşistan'dan tüm dünyaya yayıldığını, çıkış yerinin de adının emitolojisi ile benzerlik gösteren Güney Habeşistan'daki Kaffa yöresi olduğunu belirtmektedir.
    Sadrazam Özdemiroğlu Osman Paşa'nın babası olan Memlük Çerkeslerinden Osmanlı'nın Yemen valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Yeni hazırlama yöntemi ile kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk kahvesi adını aldı. Tahtakale'den başlayarak şehre yayılan kahveler halk arasında yaygınlaşmasının sağladı.
    Önceleri Arap Yarımadası'nda kahve meyvesinin kaynatılması ile elde edilen içecek, bu yepyeni hazırlama ve pişirme yöntemi ile özgün tadına kavuşmuştur. Kahve ile Türkler sayesinde tanışan Avrupa; uzun yıllar kahveyi, Türk kahvesi olarak bu yöntemle hazırlayıp tüketmiş, Brezilya ve Orta Amerika kaynaklı, Arap türü, yüksek kaliteli kahve çekirdeklerinden harmanlanan ve tercihen kömür ateşinde ağır ağır, titizlikle kavrulan Türk Kahvesi çok ince öğütülür.  Bir cezve yardımıyla su ve isteğe göre şeker ilave edilerek pişirilir. Bir fincan kahveye iki çay kaşığı kahve atılır. Küçük fincanlarla servis yapılır. İçilmeden önce telvesinin dibe çökmesi için kısa bir süre beklenir. Su, sanıldığı gibi kahvenin sonunda değil; kahveden önce içilmektedir. Ayrıca tüm dünyada espresso ile en çok tüketilen kahve türüdür ki dünya genelinde hemen hemen her tür restoranın menüsünde bulunan iki kahveden biridir.
    Günün her saati kitap ve güzel yazıların okunduğu, satranç ve tavlanın oynandığı, şiir ve edebiyat sohbetlerinin yapıldığı kahvehaneler ve kahve kültürü dönemin sosyal hayatına damgasını vurmuş, saray mutfağında ve evlerde yerini alan kahve, çok miktarda tüketilmeye başlandı. Çiğ kahve çekirdekleri tavalarda kavrulduktan sonra dibeklerde dövülerek cezvelerde pişirilmek suretiyle içiliyor ve en itibarlı dostlara büyük bir özenle ikram ediliyordu. Kısa sürede, gerek İstanbul'a yolu düşen tüccarlar ve seyyahlar gerekse Osmanlı elçileri sayesinde Türk kahvesinin lezzeti ve ünü önce Avrupa'yı oradanda tüm dünyayı sardı.
    2013 yılında Türk kahvesi kültürü ve geleneği, UNESCO'nun Somut olmayan kültürel miras listesinde yerini aldı.  
    Türk kahvesi geçmişten günümüze kadar çok farklı evrelerden geçmiş ve çok fazla kültürel etkileşimler sonucunda birçok alanda farklı çeşitlerle günümüze kadar ulaşmıştır. Kavurma yöntemine göre, derecesine göre, yöresel pişirme - sunum yöntemine göre ve aromalarına göre farklı çeşitleri bulunmaktadır. 
Türk Kahvesinin Çeşitleri
Kavurma Yöntemine Göre Türk Kahveleri
    Bilinen iki farklı kahve kavurma yöntemi vardır. Bu yöntemler kahvelerimizin fincanlarımızın içerisine girmeye başladığı ilk aşamalardandır.
   -Tamburlu kavurma
   -Sıcak hava ile kavurma
    Birinci kahve kavurma yöntemi tamburlu makinelerle yapılırken ikinci yöntemde hava ile kavurma kullanılır. Birinci yöntemde kavurma işlemi tamburlu makinelerin tambur kısmının ısınması sonucu kahvelerin bu ısınan tambura temas etmeye başlamasıyla birlikte kavurma işlemi başlamaktadır. İkinci yöntemde ise sıcak hava akımlı makineler kullanılmaktadır. Sıcak hava sirkülasyonu ile kahve kavrulma işlemi yapılmaktadır.
       Derecesine Göre Türk Kahveleri
    Belirli ısı derecelerine göre de Türk kahvesi farklılık göstermektedir. Açık kavrulmuş -az kavrulmuş- Türk kahvesi, orta kavrulmuş Türk kahvesi ve koyu kavrulmuş -çifte kavrulmuş- Türk kahvesi olmak üzere üç farklı çeşidi bulunmaktadır.
-Az kavrulmuş Türk kahvesi; 180-205 derece arasında kavrulur, aromatik lezzeti olan kahve çekirdekleri bu kavurmada bu lezzeti belirgin olarak verecektir.
-Orta kavrulmuş Türk kahvesi; çok fazla tüketilen ve rağbet gören çeşittir, 210-220 dereceler arasındaki sıcaklıklarda kavrulma işlemi gerçekleşir. Aroma ve asit dengesi bu kavurma çeşidinde ideal seviyede olur. Orta kavrulmuş Türk kahvesi başlığına tıklayarak lezzeti deneyimleyebilirsiniz.
-Çifte kavrulmuş Türk kahvesi; 240-250 derece arası sıcaklıklarda kavrulur. Kahve yağları daha belirginleşir ve bu kavurma çeşidi genellikle espresso harmanları için kullanılsa da çifte kavrulmuş Türk kahvesi için de kullanılır. Çifte kavrulmuş Türk kahvesi başlığına tıklayarak lezzeti deneyimleyebilirsiniz.
       Yöresel Pişirme - Sunum Yöntemine Göre Türk Kahveleri
    Türk kahvesi uzun yıllardır farklı toplumlarda farklı kültürlerle etkileşim haline girmiş ve çeşitli pişirme yöntemleri ile o yörelerin simgesi haline gelmiştir. Günümüz toplumunda da bu pişirme yöntemleri kullanılmaktadır. Türk kahvesi pişirme yöntemleri ve sunum yöntemleri nelerdir?
-Süvari kahvesi; Türk kahvesinin ince belli çay bardağında yapılan sunumuna verilen addır. Tarz-ı hususi ya da Tarsusi adı ile de bilinmektedir. Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygındır.
-Kül kahvesi; çok daha klasik bir pişirme yönteminin adıdır. Bakır cezvenin odun ateşi külünde ısıtılması ile hazırlanan Türk kahvesidir.
-Menengiç kahvesi; menengiç bitkisinin meyvelerinin kurutulup kavrulması ile birlikte ve daha sonrasında Türk kahvesi gibi pişirilmesi ile hazırlanan kahvedir. Menengiçli Türk kahvesini denemek için ürün başlığına tıklayabilirsiniz.
-Cilveli kahve; Manisa'ya özgüdür. Bilinen şekliyle pişirilen Türk kahvesinin üzerine çifte kavrulmuş ve öğütülmüş badem parçaları ve iki farklı baharat eklenerek hazırlanan kahvedir.
-Mırra kahvesi; dünyanın en sert kahvelerinden biri olma özelliğini taşır birkaç kez demlenerek hazırlanan Mırra, Güneydoğu bölgesinde yaygın olarak tüketilmektedir.
-Dibek kahvesi; kahve çekirdeklerinin havanlarda dövülerek öğütülmesi sonucu hazırlanan kahvedir. Yine Türk kahvesi gibi pişirilmektedir. Sütlü dibek Türk kahvesini denemek için ürün başlığına tıklayabilirsiniz.
-Devebatmaz kahvesi; olabildiğince bol köpüklü bir Türk kahvesidir. Esprisi de buradan gelmektedir. 
-Yandan çarklı kahve; sade Türk kahvesidir ve yanında kesme şeker ile sunulur.
-Okkalı kahve; kahvesi bol, sert kahvedir.
-Kallavi kahve; kulpsuz büyük fincanda sunulan kahvedir.
-Tiryaki kahvesi; mangal külünde ağır ağır pişirilerek sunulan kahvedir.
       Aromalarına Göre Türk Kahveleri
    Son zamanlarda Türk kahvesi birçok aromalı çeşitleriyle damakları lezzetlendirmiş ve oldukça popüler bir içecek olmuştur. Sevdiklerinize ve misafirlerinize yapacağınız özel kahve sunumları için vazgeçilmez kahvelerin en başında gelmektedir. Peki Türk kahvesinin aromalı çeşitleri nelerdir?
   -Kakuleli Türk kahvesi          
   -Fındıklı Türk Kahvesi           
   -Çikolatalı Türk kahvesi        
   -Karamelli Türk kahvesi         
   -Harem Türk kahvesi           
         
Aromalı Türk kahvelerinin içeriklerini - hazırlanışlarını öğrenmek ve tatlarını deneyimlemek için ürün isimlerine tıklayarak bilgi alabilir ve sipariş verebilirsiniz..



IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.